Syřané v Turecku: Neudržitelný rozvoj?

Policy paper Kristýny Kučerové se zaměřuje na druhou vlnu projektů financovaných skrze tzv. nástroj EU pro uprchlíky v Turecku. Jak se na situaci Syřanů v Turecku podepsala ekonomická krize v zemi a místní volby? Jsou reálné návraty uprchlíků do Sýrie, zvláště v kontextu aktuální turecké intervence? A jak se projekty vypořádávají s nestabilitou v zemi i jejím okolí?

Evropská unie je jedním z klíčových partnerů Turecka v péči o syrské uprchlíky na území Turecka. Unie postupně realizuje druhý balík pomoci skrze nástroj EU pro uprchlíky v Turecku (FRIT). Posílen má být přesun směrem k rozvojovým projektům, a především je cíleno na převzetí aktivit národními aktéry. Pokračovat má začleňování uprchlíků v Turecku (např. skrze zaměstnanost), nadále však není aktivně operováno s možnými návraty zpět do Sýrie.

Přečtěte si nový policy paper zde.

Tento policy paper je výsledkem aplikovaného výzkumu Ústavu mezinárodních vztahů, v. v. i., v rámci projektu TA ČR ÉTA TL01000432 nazvaného Migrace z oblasti Blízkého východu, subsaharské Afriky a Asie: geopolitické a bezpečnostní souvislosti, důsledky a doporučení pro ČR.





Nahoru