Mezinárodní vztahy nevážně aneb Humor sbližuje

Ústav mezinárodních vztahů pořádal venkovní posezení a debatu na téma Mezinárodní vztahy nevážně aneb Humor sbližuje, která se uskutečnila 1. července od 17:00 na dvoře Ústavu mezinárodních vztahů.

Informace

Datum: 01.07.2019
Čas: 17:00
Místo: Ústav mezinárodních vztahů, Nerudova 3, Praha 1
Spolupráce:
Organizuje:

Potkali se Američan, Rus a Čech a ...

Kulturní a lidský fenomén, kterým bezpochyby humor je, bývá mnohdy přehlížen v diskurzu mezinárodních vztahů. Pomáhá humor utvářet relevantní představy o jiných společnostech? Můžou být vtipy jednou z berných mincí při konstrukci vlastních identit?


Tematikou humoru na pozadí mezinárodních vztahů se věnují například Václav Budinský a Tomáš Grulich ve své knize Humor sbližuje. Již druhé vydání knihy, doplněné o aktuální evropské dění, je pestrým výběrem nejoblíbenějších anekdot osmadvaceti zemí Evropské unie. Na její přípravě se podílela řada spolupracovníků všech věkových kategorií, kteří pomáhali v jednotlivých státech anekdoty vybírat.


Jan Nejedlý spolu s Jakubem Šofarem (vlastním jménem Vladimír Trojánek) se problematikou anekdot zabývají několik let, přičemž hlavním tématem jejich zájmu je éra socialismu. „Lexikon lidové tvořivosti z dob socialismu“ Po práci legraci vyšel dokonce ve třech dílech a je souborem anonymních vtipů a žertů především z období normalizace.


Večerem provázeli:


Tomáš Grulich – spoluautor knihy Humor sbližuje, doktor filosofie, bývalý senátor a předseda Stálé komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí
Jan Faber – editor knihy Humor sbližuje, překladatel, Zastoupení Evropské Komise v ČR
Jan Kovář – výzkumný pracovník ÚMV, zabývá se evropskou integrací a Evropskou unií
Vladimír Trojánek – publicista, literární kritik, editor, nakladatelský a časopisecký redaktor Ústavu mezinárodních vztahů
Jan Nejedlý – pedagog, spisovatel a novinář





Nahoru