Pandemie koronaviru a mezinárodněprávní odpovědnost Číny

Koronavirová krize vyvolala otázky ohledně odpovědnosti Číny v souvislosti s šířením pandemie a možnostmi odškodnění za vzniklé lidské a materiální ztráty. Jakou šanci uspět ale tyto snahy mají? A čeho přesně se Čína dopustila?

O šetření podílu Číny na vzniku pandemie mluvili v posledních týdnech politici z celého světa, především pak z USA. Senátor za stát Missouri, Josh Hawley, předložil v dubnu návrh zákona o spravedlnosti pro oběti koronaviru, podle kterého by mimo jiné měly Spojené státy americké zřídit zvláštní vyšetřovací tým a Mezinárodní komisi pro vyšetřování role vlády Čínské lidové republiky v globální pandemii COVID-19. V polovině května poté Austrálie společně s EU předložily návrh na nezávislé prošetření situace na zasedání Světové zdravotnické organizace. Nakolik je tedy Čína zodpovědná za současnou pandemii a jaké prostředky má mezinárodní právo nastalou situaci řešit?

Celou reflexi si můžete přečíst zde.

Veronika Bílková je vedoucí Centra mezinárodního práva. Ve svém výzkumu se zaměřuje především na mezinárodní humanitární a trestní právo nebo použití síly v mezinárodních vztazích.





Nahoru