Trump, Izrael a Palestina

Ředitel Ústavu mezinárodních vztahů, Ondřej Ditrych okomentoval pro Katolický týdeník plán Donalda Trumpa na vyřešení sporu mezi Izraelem a Palestinou.

Vláda Donalda Trumpa připravila dohodu pro Izrael a Palestinu, mnohé hlasy ovšem tvrdí, že řešení klid nepřinese. Skutečná je totiž i snaha vnějších aktérů využívat konflikt pro své zájmy. Plán na vyřešení situace, je-li vůbec míněn vážně, je tak od samého počátku bez naděje na úspěch. Plán sice zdánlivě ctí dvoustátní řešení, ve skutečnosti však nabízí Palestincům suverenitu, která je odložená a podvázaná. Zatímco Spojené státy okamžitě uznají suverenitu Izraele nad částí sporného území Západního břehu, dostávají Palestinci pouze několik let, aby mohli plán prostudovat, jednat s Izraelem a dosáhnout „podmínek státnosti“, tvrdí ve svém komentáři Ondřej Ditrych.

Celý článek si můžete přečíst zde.

Ondřej Ditrych je ředitelem Ústavu mezinárodních vztahů. Ve své odborné činnosti se zaměřuje zejména na etnopolitické konflikty v postsovětském prostoru a NATO a evropskou bezpečnost.





Nahoru