ZRUŠENO: Vernisáž výstavy fotografií Já, Uprchlík

Dovolujeme si Vás pozvat na vernisáž k výstavě fotografií „Já, uprchlík“‎, která zachycuje stále probíhající uprchlickou krizi. Autorkou je česká fotografka Jana Plavec. Události se zúčastní i Jaroslav Miko, zakladatel iniciativy Češi pomáhají, a Petra Procházková, novinářka a humanitární pracovnice.

Informace

Datum: 18.09.2020
Čas: 16:30
Místo: Nerudova 3, 118 50 Praha 1
Spolupráce: Jana Plavec
Organizuje: Ústav mezinárodních vztahů

BOHUŽEL BYLO NUTNÉ AKCI Z TECHNICKÝCH DŮVODŮ ZRUŠIT. O NOVÉM TERMÍNU BUDEME INFORMOVAT.

Jana Plavec odjela jako dobrovolnice do míst, ve kterých byla podle ní uprchlická krize v posledních letech nejtíživější a pomoc nejpotřebnější. Jednalo se zejména o chorvatsko-srbský hraniční přechod Berkasovo, chorvatský uprchlický tábor Opatovec a řecký ostrov Lesbos. Největší množství vystavených fotografií pochází z tábora Idomeni, který leží na řecko-makedonských hranicích. Tam v jednu chvíli našlo provizorní dočasné útočiště na patnáct tisíc uprchlíků, zejména ze Sýrie. Autorka si plně uvědomuje komplexnost problematiky a její výstava je věnována všem uprchlíkům, kteří se dostali do nesnází. Cílem je připomenout veřejnosti trvalou aktuálnost a naléhavost problému a přitom ukázat jeho lidský rozměr způsobem, jenž ve veřejné diskuzi bohužel nedostává mnoho prostoru. 

Úvodní slovo pronese ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Ondřej Ditrych. Následné debaty se zúčastní:

Jana Plavec, autorka výstavy

Jaroslav Miko, zakladatel iniciativy Češi pomáhají

Petra Procházková, novinářka

Jana Plavec (*1979) vystudovala sociální dokument na Fotoacademii v Amsterdamu. Několik let žila a živila se jako fotografka v Nizozemsku. V roce 2016 byla nominována na cenu Unseen Dummy za dokumentární fotografie a podle časopisu GUP byla jmenována jako jeden ze sta vycházejících nových talentů fotografie v Nizozemsku – New Photo Dutch Photography Talent. Své fotografie věnuje tématům menšin a společensky znevýhodněných jedinců. Snaží se zachycovat každodenní život vybraných sociálních skupin.





Nahoru